Et forbrukslån er noe svært mange nordmenn vil bli nødt til å ta opp en eller flere ganger i løpet av livet. Da vil man kunne lese om lån uten «sikkerhet», som mange nok ikke vet helt hva egentlig betyr. For mens forbrukslån nesten alltid er uten sikkerhet, så er dette motsatt av et boliglån, der det alltid kreves sikkerhet. Det kan være greit å vite forskjellen på disse to begrepene, og vi tar for oss nettopp dette i denne artikkelen.

Hva er et forbrukslån uten sikkerhet?

Så godt som samtlige forbrukslån som tilbys av norske banker er uten sikkerhet. Kanskje, i enkelte tilfeller, blir søkeren nødt til å stille med sikkerhet for lånet, men det er ytterst sjeldent. Hva betyr det dog at man er nødt til å ha sikkerhet? Jo, det vil rett og slett si at banken tar pant (og i praksis da eier) noe verdifullt hos deg. Vanligvis er dette hus, eiendom, bil eller andre verdifulle gjenstander.

Hensikten med dette er at banken kan selge gjenstanden dersom du ikke betaler for deg, og på den måten alltid være sikret mot dårlige betalere. Dette er altså helt vanlig praksis for boliglån, der lånesummene er på flere millioner kroner. Når vi snakker om forbrukslån er dette altså ikke nødvendig, da de fleste lånesummene er på under 100 000 kroner.

For deg som lånekunde er det derfor en stor fordel at du slipper å stille med sikkerhet, ettersom det forenkler søkeprosessen meget. Derimot vil det også føre til noen ulemper.

Derfor er disse lånene noe dyrere

Mens renten på et boliglån typisk ligger på 3-4 prosent, så får pipen en helt annen lyd for usikrede lån. Et typisk forbrukslån i Norge vil ha en effektiv rente på mellom 10 til 20 prosent. Det skal sies at du kan også være heldig å få tak i billige forbrukslån med lavere renter. Dette kommer blant annet av den risikoen banken tar når de låner deg penger. De har rett og slett ingen sikkerhet å falle tilbake på, og må derfor kompensere med å ta en høyere rente.

Samtidig vil vi påpeke at det sjeldent hadde vært noen god idé med sikkerhet på forbrukslån. Det vil i praksis si at du kunne ha lånt penger til ferie og forbruk, og endt opp med at banken tvangssolgte huset fordi du ikke betale for deg i noen måneder. Kanskje er det dermed like greit at vi blir noe beskyttet mot oss selv …

Kan hvem som helst låne?

I motsetning til hva man skulle tro, så vil de fleste som har fast inntekt og ingen betalingsanmerkninger enkelt kunne få et forbrukslån. Du søker svært kjapt om disse lånene på nettet, og kan søke om summer på inntil 500 000 kroner. Riktignok så avgjøres renten basert på din individuelle økonomi, så om du får et gunstig lån eller ei vil variere fra person til person.

Har man betalingsanmerkninger eller inkasso, så kan man bare glemme å få forbrukslån. Og det er kanskje like greit? For man bør neppe ta opp mer lån hvis man har uoppgjorte krav fra før av. Utover dette så gjelder ulike krav fra bankene, der den nedre aldersgrensen blant annet varierer fra 18 til 25 år. Får du uansett ikke lån i den ene banken du søker hos, så finnes det helt sikkert en annen bank som er villig til å låne deg penger.